Hoe zit dat nu met die veelbelovende roman?

Het is een vreemd jaar voor iedereen. Gelukkig is het voor meerdere mensen een klotejaar en deelt iedereen in de malaise. Dat verzacht de pijn. En niets loopt zoals gepland. Niet dat ik bekend sta als de persoon met de grote uitgetekende langetermijnplannen, maar enige vorm van structuur is mij toch niet vreemd. Een mens heeft wat houvast nodig, nietwaar?

Mijn eerste versie van ‘De Danser’ zag, na een schrijversdracht van zes maanden, het levenslicht halverwege juni 2020. Zoals beloofd kreeg het geduldig lief mijn literaire boreling als eerst onder haar neus geschoven. Dat mocht ook wel, want na ruim…


Hoe een centrumstad (on)bewust de toekomst van Limburg hypothekeert.

Een nieuw logo beroert per definitie iedereen. Dat mag ook want iedereen heeft recht op een mening. Meningen die je met een korrel zout dient te nemen want in deze tijden van tsunamireacties op sociale media spreekt iedereen voor hij/zij denkt. Zo ook deze vrijdag bij de voorstelling van het logo van de stad Hasselt, voorheen beter bekend als ‘De Hoofdstad van de Smaak’. Het bestaand beeldmerk (Een lelijk logo vergezeld van een bezopen hert, gecombineerd met de potsierlijke baseline ‘Hoofdstad van de Smaak’) verdwijnt in de prullenmand. Tabula rasa. …


Hey Hilde, ik las vandaag weer een stukje in de krant van jou. Dat het de plicht was van de ouders om kinderen op te voeden. En om ze zindelijk naar school te laten gaan. Uiteraard heb je gelijk. We hebben onze twee koters ook zo snel als het kon geleerd op de juiste plaats hun gevoeg te doen. Ze waren helemaal klaar voor de kleuterklassen. Om het de juffen wat makkelijker te maken. Want ze hebben het natuurlijk niet steeds onder de markt met die snottebeldragende schreeuwerds. Alle respect voor het onderwijzend personeel. Ik zou het zelf niet aankunnen!


Een drietal weken mijn blog gelezen over mijn visie op de ‘gratis’ creatieve industrie en mijn zoektocht naar een vakantie in ruil voor een gratis social mediacampagne ter waarde van een slordige 4000 euro?

Mocht je dat niet gedaan hebben, of het is je totaal ontgaan (wat ik kan begrijpen omwille van deze spannende voetbaltijden…), dan kan je het hier nog steeds lezen. Boeiend toch!

Wie heb ik eigenlijk allemaal aangesproken en hoe heb ik mijn boodschap verspreid? Wel, ik heb voornamelijk Twitter gebruikt. Omwille van de traceerbare mentions maar vooral omdat ik razend benieuwd was wie van die vakantie-aanbieders…


Hoor wie klopt daar aan de voordeur van de zomer, beste Facebookkinderen? Jawel hoor, het is de vakantiestress! Stress? Hoort vakantie niet gewoon ontspanning te zijn? Voor de meesten onder jullie wel, maar helaas niet voor iedereen.

Herinner je nog het artikel in De Morgen over de Vlaamse Creatieven die het beu waren gratis te werken? Collega Vincent Buyssens haalde een oud zeer aan. Neen, het was geen nieuwigheid maar iets wat zich al talloze jaren als de acné van de Vlaamse creatieve industrie manifesteert. Zonder Clearasil gaan we er ook niet vanaf geraken en zullen we blijven puberen. Onze…


We zijn het niet meer gewoon. We kennen het wel, maar we haten het allemaal. Het liefst van al zouden we willen dat het ‘wachten’ niet zou bestaan. Alles moet nu, dadelijk, tout de suite, aan de deur geleverd, op het scherm terwijl we kijken, gedaan voor het gebeurd is. Vladimir en Estragon gaven er zonet de brui aan.

“Kom je me even bezoeken in M33? Het is nogal belangrijk.” Als je de M van het ZOL in Genk kent weet je dat je niet lang meer te wachten hebt. Je tijd is beperkt. Je dromen reeds opgeborgen, het aftellen…


De meest foute foto die Jan Jambon kon tweeten.

Vooreerst, begrijp me niet verkeerd: ik ben, net zoals velen van jullie, ferm tevreden dat ze staatsvijand nummer één Salah Abdeslam hebben gevonden. Weliswaar in Molenbeek zelf, maar de tijd die de Feds namen om de lokale Osama Bin Laden te arresteren, loonde uiteindelijk wel. Na maandenlange hysterie is Molenbeek terug op weg om een kindvriendelijke gemeente te worden. The ‘hellhole’ is gezuiverd van zonden. Een lokale Hollander is ondertussen bezig een toeristische dagtrip uit te werken. Back to business!

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon zag er zijn ‘moment de gloire’ in en bleek zijn tweet al…


De Europese Unie, en in bredere context heel Europa, staat al langer onder druk. Dat hoef ik je niet te vertellen. De situatie anno 2016 ziet er allesbehalve rooskleurig uit. Economisch gezien staan we voor enorme uitdagingen. De maakindustrie kunnen we zo goed als vergeten en met de kenniseconomie is het oneerlijk wedijveren met de grootmachten.

We klampen ons vast aan start-ups, innovatie en alternatieve zorgsectoren maar weten al te best dat het in de huidige constellatie vechten tegen de bierkaai is. We hebben op alle gebieden een achterstand opgelopen tegenover machten waar we geen controle over hebben. De oorzaken…


Autonoom rijdende auto’s. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik dat zelf zou meemaken voor mijn pensioengerechtigde leeftijd. Zeker niet nu ze die grens optrekken naar de vervaldatum van mijn eerste kunstheup. Auto’s die niet kunnen crashen. Neen, ook dat had ik later ingeschat.
Net vandaag zou Marty terugkomen uit de toekomst. Met een goedwerkende flux capacitor staat onze jeugdheld terug met beide voeten op de grond. Net op tijd om te zien hoe Tesla een opgeblazen replica voorstelt van de legendarische DeLorean.

Zowat alle toonaangevende autobouwers zetten de strijd in om met technologische hoogstandjes ons verkeer veiliger te…


Of ik in de week ergens tijd had. Om langs te komen. Om dingen te bespreken. Dan weet je het wel. Als het goed nieuws is, dàn klinkt het wel anders. Enkel bij slecht nieuws vragen ze je om langs te komen. Zeker als het op een vrijdag is.

Ik werkte bijna drie jaar voor klant X. Jaren geleden werkte ik er via een groter bureau ook al voor. Grafische dingen en zo. Maar plots waren ze begaan met social media. …

Luk Balcer

Creatieve, lankmoedige agrariër // Schrijft, bedenkt, tekent en realiseert (zich vaak dat het ook anders kon).

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store