De winnaar van de gratis social mediacampagne is bekend maar zal je verbazen!

Luk Balcer
3 min readJul 3, 2016

--

Een drietal weken mijn blog gelezen over mijn visie op de ‘gratis’ creatieve industrie en mijn zoektocht naar een vakantie in ruil voor een gratis social mediacampagne ter waarde van een slordige 4000 euro?

Mocht je dat niet gedaan hebben, of het is je totaal ontgaan (wat ik kan begrijpen omwille van deze spannende voetbaltijden…), dan kan je het hier nog steeds lezen. Boeiend toch!

Wie heb ik eigenlijk allemaal aangesproken en hoe heb ik mijn boodschap verspreid? Wel, ik heb voornamelijk Twitter gebruikt. Omwille van de traceerbare mentions maar vooral omdat ik razend benieuwd was wie van die vakantie-aanbieders zou reageren op mijn vraag. Heel eerlijk: tijdens die week in juli kon ik zelfs niet op vakantie gaan wegens andere activiteiten. Het was dus eerder een test om te zien hoe ver we in digitaal Vlaanderen staan. Want iedereen heeft toch zo zijn mond vol over klantvriendelijkheid, online aanwezigheid, kort op de bal spelen, de mensen tot ambassadeur omvormen,… enfin, jullie weten het beter dan ik. Had ik zelf gehoopt op een vakantie? Ja, misschien wel, maar dan had ik de aanbieder toch moeten ontgoochelen voor die periode. Het is nog steeds beter een lunch te weigeren dan er geen aangeboden te krijgen.

De lijst van ‘mentions’ op Twitter

Toch een mooie reeks niet? Enkele brands die volgens mij toch wel het imago hebben van voortrekker in de digitale maatschappij. Want daar liggen de kansen voor het rapen. Het budget wat zij besteden aan marketing wil je niet echt weten. Inclusief remarketing, emailcampagnes,... bakken vol geld meneer! Nog mooier: het is een vast percentage van je verblijfskost.

Heb ik gewonnen? Waar ga ik op vakantie? Vertel het mij!

Helaas, lieve Facebookkinderen: geen enkele aanbieder had zich ook maar de moeite getroost mij iets aan te bieden. Ik zal wellicht niet zo een influential geweest zijn dan ik zelf dacht te zijn. Ik stel niets voor op de sociale mediakanalen. Maar dat is zelfs niet zo erg, weet je: ik begrijp die mensen wel. Wie zou er nu een vakantie ‘wegschenken’ aan één of andere idioot die een blog kan schrijven? Als iedereen zo gaat beginnen dan zijn we nog niet thuis! Eigenlijk dezelfde denkpiste dat de freelance creatieven zouden moeten hebben als er weer een klant komt aandraven voor ‘een klein logoke waar we niet teveel tijd in moeten steken want niemand gaat dat zien’.

Wat me meer fascineert in dit verhaal is dat zelfs niemand de moeite deed om te antwoorden. Mogelijke antwoorden waren:

  • Onze excuses mijnheer Balcer, maar gedurende die periode hebben wij helaas niets vrij. Wel kunnen we je een vakantie aanbieden in de periode van xx tem xx/xx.
  • Helaas mijnheer Balcer, we gaan niet in op je vraag, maar we kunnen je een korting aanbieden van xx euro in de periode van xx tem xx/xx.
  • Goed geschreven Mijnheer Balcer, maar we hebben reeds een social mediateam dat hiervoor zorgt. We wensen je veel succes toe in je zoektocht.

Ik kan nog een twintigtal andere antwoorden verzinnen, maar niemand van de bovenstaande bollebozen deed op één of andere manier de moeite om ook maar iets te doen. Ben ik ontgoocheld? Jazeker. Het bevestigt mijn vermoeden dat het in Vlaanderen nog steeds ‘zeggen’ is en nog lang niet ‘doen’.

Social Media is véél meer dan advertenties plaatsen en dan wachten op return.

Een goede raad: neem een voorbeeld aan tal van Nederlandse collega’s die wél snel op de bal spelen. Social Media is véél meer dan advertenties plaatsen en dan wachten op return. Het is huilen met de pet op als ik zelfs op ads van Center Parcs en Landal reageer en er geen antwoord op krijg. Ondanks de talloze conferenties, seminaries en workshops over conversation management door duurbetaalde professionals zijn we nog steeds monddood als het gaat over CRM. Misschien iets om over na te denken tijdens de vakantie. Succes!

--

--

Luk Balcer

Creatieve, lankmoedige agrariër // Schrijft, bedenkt, tekent en realiseert (zich vaak dat het ook anders kon).