Waregem Koerse: man en paard genoemd

Paardjes. Ja, die hebben we in Limburg ook. Die staan bij ons netjes in de weide. Waarom weet niemand. Geen haan die daar naar kraait. Een inkbiegel denkt er het zijne van. We hebben wel enkele jumpings. Over het algemeen komt daar in vergelijking met Waregem Koerse twee man en een paardenkop opdagen. Tijd dus om met 150 paarden onder de motorkap richting het zeetje te rijden. Waregem Koerse als destination unknown.

Maak niet enkel foto’s van vrouwen met ‘n gekke hoed op eh!” was het protocolair advies in de persruimte. Begrijpelijk, want de twee minuten aan nationale TV ging de voorbije jaren op aan nachtmerries met een knutseldiploma ‘creatief hoedenstikken’. Zou ik mij daar dan wel aan houden? Natuurlijk niet. Ik ben geen ezel…

Het voordeel van gepluimde dames aan te spreken is dat je vrij snel in de incrowd zit waardoor je heel wat informatie kan plukken. Zo kwam ik van de deerne Jolina (rechts) te weten dat er een Heilige bestaat die voor het mooie weer zorgt, telkens de echte steeple chase van start gaat. De veulens bleken teneinde nog gelijk te krijgen! De inside information voor het lokaal gokkantoor die we meekregen lieten we voor wat het was. “Ik wil samen met je (g)(h)okken” is sowieso een risico in de Vlaanders.

Gras moet je voelen, ruiken én aanraken. En we moeten zeggen dat het gras aan de Gaverbeek van opperbeste kwaliteit was. Net geen twee kontjes hoog maar uitnodigend genoeg om je lievelingsvee van stal te jagen. Wat ons naadloos bij de horde missen bracht die samen met de Heilige van dienst het mooi weer maakten. In een drafje naar de volgende lokale beroemdheid voor nauwkeurig templatisch geposeer. Het gehinnik van de garagebourgeoisie op de achtergrond. Vlees wordt hier op zicht gekeurd.

Het moet gezegd worden dat Waregem Koerse uniek is. Het maakt deel uit van ons Immaterieel Cultureel Erfgoed en dat straalt het ook uit. Er zijn voldoende politici aanwezig die reeds investeerden in naburige hoogbouwstallen om dat op latere leeftijd te verzilveren. De bron aan de Gaverbeek is nog lang niet uitgeput en goudzoekers krijgen hier volop hun kans. Daar heb je geen hoefijzer voor nodig.

Om de gewone werkpaarden nuchter te houden werd de buurt rondom de tribunes rijkelijk voorzien van minder fijne vleeswaren aan delicatesse-prijzen. Echte cowboys eten eenmaal hun delirium weg aan hamburgers en hotdogs. Helaas meent de gemiddelde bezoeker dat hun drinkbeker dient te eindigen als tapijt voor de parade van de lokale hogehakkenclub. Een beetje bijbenen mag wel. That’s how the West really can be won.

Jockey’s zijn een ras apart. Een ras allegaartjes dat zich kleedt in bonte kleuren. Het is vaak vruchteloos zoeken naar een Zorro met een minimum aan Anthony Banderas-gehalte. Mocht er een echte ‘hengst’ bijzitten, Waregem Koerse kreeg op slag meer airtime. Vestimentair lijken de jockey’s bij wijlen het atelier van Walter Van Beirendonck ontvlucht te zijn, maar ik vermoed dat ook dit een deel van de cultuur is.

Waregem Koerse is uiteraard ook het event waar de Very Important Paardjes hun eigen stal huren. De echte entrepreneur vergast zijn cliënteel al te graag in speciaal daartoe opgetrokken units. Ver weg van aangespoelde Syrische vluchtelingen schenken ze Laurent-Perrier aan een tempo waarop ze asielaanvragen nauwelijks kunnen behandelen. We zijn allen vluchtelingen, enkel uit een andere realiteit.

Het leven op de Hippodroom is een spektakel. Het brengt duizenden mensen samen. Het is folklore voor arm en rijk. Het is typisch West-Vlaams. Een lokaal statement om duidelijk te maken dat je er kan geraken als je er hard genoeg voor werkt. Daarboven in die VIP-tent. Ondernemers met zin voor risico en die werken als een paard geraken dààr. Voor minder ambitieuze aanwezigen stopt het risico aan het raampje van het gokkantoor. Op het verkeerde paard wedden kan hier verstrekkende gevolgen hebben. Maar heel Waregem trekt aan dezelfde kar, en net dat maakt Waregem Koerse zo sympathiek en uniek in België. Kom ik ooit terug? No wild horses can drag me away from you, Waregem!

Creatieve, lankmoedige agrariër // Schrijft, bedenkt, tekent en realiseert (zich vaak dat het ook anders kon).

Creatieve, lankmoedige agrariër // Schrijft, bedenkt, tekent en realiseert (zich vaak dat het ook anders kon).