Win je gratis social media campagne!

Luk Balcer
5 min readJun 19, 2016

Hoor wie klopt daar aan de voordeur van de zomer, beste Facebookkinderen? Jawel hoor, het is de vakantiestress! Stress? Hoort vakantie niet gewoon ontspanning te zijn? Voor de meesten onder jullie wel, maar helaas niet voor iedereen.

Herinner je nog het artikel in De Morgen over de Vlaamse Creatieven die het beu waren gratis te werken? Collega Vincent Buyssens haalde een oud zeer aan. Neen, het was geen nieuwigheid maar iets wat zich al talloze jaren als de acné van de Vlaamse creatieve industrie manifesteert. Zonder Clearasil gaan we er ook niet vanaf geraken en zullen we blijven puberen. Onze ouders, om een metafoor te geven aan onze opdrachtgevers, willen echter vaak niet anders. Want dan gaan de kindjes meer centen vragen, zouden ze na de puberteit kiezen om het freelance-kot uit te vliegen om uiteindelijk in een groot bureau te belanden. En dan moeten we alles zelf doen en blijkt het plots niet meer zo simpel als we dachten…

Ondertussen zit ik een kleine 20 jaar in de creatieve industrie. Begonnen als grafisch vormgever, geëvolueerd naar Art Director en gedurende enkele jaren bij leuke grotere bureaus gewerkt. Na verloop van tijd begonnen als ‘zelfstandige’ omdat we het zelf allemaal beter wisten. Nooit te vies geweest van de kleinere opdrachtjes. Ja, ook daar zat ‘het simpel logoke voor €150 euro’ bij ‘want het is maar voor een beginnende DJ’ en afgeleiden. Liever ‘ja’ zeggen voor de centen dan angst te hebben om een klant kwijt te raken. Ook al omdat ik het gewoon graag doe vanuit de passie voor het creatieve en ik mijzelf geen klinkers zie leggen. Ik kan me trouwens geen enkele vormgever/designer voor de geest halen die zijn job enkel voor de centen doet. We zijn allemaal gepassioneerd door ons beroep. We hebben de luxe van elke dag nieuwe creatieve uitdagingen te doen. We zouden sterven mochten we een nine-to-five kantoorjob voorgeschoteld krijgen waar men om 16:59 klaar staat om ‘te tikken’. We begrijpen ook niet waarom mensen staken omdat ze hun ziektedagen niet kunnen opsparen. Je mag het gerust navragen: de laatste drie jaar ben ik één keer op doktersbezoek geweest. Een ontstoken pols wegens een nieuw bureau en geen tijd genomen om alles goed af te stellen. Niet dat ik hiervoor verlof heb genomen.

Ik heb mezelf ook de luxe gegeven om over te stappen op het social mediaverhaal. Een job waar de mix van copywriting, design en content het leukste is wat je kan doen. Maar vergis je niet, beste klant, het is stukken stresserender dan de deadlines uit het reclamemilieu. Mede omdat ook hier de ‘Clients From Hell’ komen aandraven met belachelijk lage tarieven omdat ze de aard van de job niet kunnen inschatten en omdat de meeste creatieven gewoon een acuut gebrek hebben aan verbale assertiviteit. “Dit is het fokking uurtarief dat je hiervoor moet ophoesten, maatje!” is niet aan 95% van ons creatieven besteed.

Soit, ik wijk af. Ja, hoera, de fokking vakantie is weer daar! Wanneer? Dat valt nog te bekijken, want zoals elk jaar rijzen weer dezelfde vragen:

 • Wanneer gaan we?
 • Kan ik mij überhaupt wel vrij maken in die periode? Ga ik mijn job aan iemand anders overlaten?
 • Waar gaan we nog iets vinden waar iedereen van onze bende tevreden zal zijn?
 • Kan ik het mij wel veroorloven om op vakantie te gaan? Want zoals u wellicht weet hebben wij al zelfstandigen geen 13de maand en vakantiegeld. Neen, die week dat ik op verlof zou kunnen gaan geef ik enkel geld uit zonder dat er iets binnenkomt. Van die 150 euro van dat logo waarvan 60% naar de staat gaat ga ik alvast niet ver geraken.

Maar hoe zat dat nu weer met die opdrachtgevers die alles voor ‘free publicity’ dachten te krijgen? Want wij gingen in ruil toch ook nieuwe klanten werven en wereldfaam verkrijgen dankzij hun enorm netwerk?Misschien is het een goed idee die mensen eens te contacteren?

Uw briefing tegen eind juni 2016

Beste netwerk en klanten, mijn briefing is kort en krachtig: ik zoek een vakantieplekje voor deze zomer. En mijn eisen zijn even breed of smal als deze van jullie bij een standaard communicatievraag.

 • Een locatie voor 6 personen, 2 volwassenen en 4 kinderen tussen 10 en 15 jaar. Er is één meisje bij dus 3 slaapkamers zou ideaal zijn.
 • Tijdsperiode: van 17 tem 23 juli 2016.
 • We gaan met de auto. Maximaal 1400 km zou dus ideaal zijn. Het is sowieso al niet makkelijk een auto voor 6 personen te vinden, dus een sponsor zou ook handig zijn.
 • Wat water in de buurt zou ook leuk zijn. We zijn echt geen luxebeesten die gaan voor een privé-zwembad, al zouden we een gegeven paard niet in de bek kijken.
 • In het ergste geval zijn we eigenlijk al gewoon tevreden met een weekendje aan de kust. Zeeland, de Opaalkust of België, het maakt niet uit!

Wat krijgt u als klant in de plaats? FREE EXPOSURE en bekendheid in mijn NETWERK! Want ook dat is wat wij van u krijgen. Een faire deal, nietwaar? Reken gerust op het volgende pakket voordelen:

 • Een ronduit schitterende dagelijkse blog met al al onze reiservaringen die naar hartelust gedeeld zullen worden op Twitter en Facebook. Leuk meegenomen als u kijkt naar het bereik van mijn sociale mediakanalen! Dit is de kans van ùw leven om gebruik te maken van een echte infuential die storytelling zo gebruikt dat uw unieke locatie bulkt van authentieke verhalen die de concurrentie de komende vijf jaar het nakijken zal geven. Jaren nà de publicatie zal dit meesterlijk schrijfsel nog steeds door Google worden aanzien als dè referentie van de streek.
 • Deze blog wordt uiteraard opgefleurd met fotografische hoogstandjes, actiefilmpjes, recensies van restaurantjes die wij gaan bezoeken (op eigen kosten, maak u geen zorgen…) en ervaringen op lokale attracties en evenementen.
 • Weet ook dat onze vier kornuiten als digital native meesters zijn in het gebruik van Snapchat, Instagram en digitale kanalen waar u nog nooit van gehoord heeft maar die u geen windeieren zullen leggen. These kids are gonna love you!

Mocht ik van u zijn, ik zou niet al te lang twijfelen. Stel u voor dat de concurrentie hiermee gaat lopen? Dan gaat u volgend jaar 1000 euro aan advertising en 1500 euro aan digital content management besteden om iets gelijkaardigs te benaderen, maar wat dat nooit zal evenaren.

U ziet het: de deal van de zomer ligt hier voor u klaar. Een mailtje naar lukbalcer@me.com is voldoende en volledig gratis. Volg me ondertussen gerust op Instagram, Twitter, Snapchat, Linkedin en Facebook!

PS: Deze blog zal ongetwijfeld gedeeld worden. Waarschijnlijk niet door u maar wel door mijn lezers die dit doorgeven aan uw concurrenten. Neen hoor, ik wil geen druk zetten. Dat doet u ook nooit bij ons!

--

--

Luk Balcer

Creatieve, lankmoedige agrariër // Schrijft, bedenkt, tekent en realiseert (zich vaak dat het ook anders kon).