“You got him, boys!”

De meest foute foto die Jan Jambon kon tweeten.

Luk Balcer
5 min readMar 19, 2016

Vooreerst, begrijp me niet verkeerd: ik ben, net zoals velen van jullie, ferm tevreden dat ze staatsvijand nummer één Salah Abdeslam hebben gevonden. Weliswaar in Molenbeek zelf, maar de tijd die de Feds namen om de lokale Osama Bin Laden te arresteren, loonde uiteindelijk wel. Na maandenlange hysterie is Molenbeek terug op weg om een kindvriendelijke gemeente te worden. The ‘hellhole’ is gezuiverd van zonden. Een lokale Hollander is ondertussen bezig een toeristische dagtrip uit te werken. Back to business!

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon zag er zijn ‘moment de gloire’ in en bleek zijn tweet al ‘gebufferd’ te hebben. Enfin, van de foto ben ik 99% zeker. Over de tekst heb ik mijn twijfels, maar ik vermoed dat deze met zwetende vingertoppen tussen de laatste explosies werd toegevoegd. Even terug naar de bewuste tweet en hoe fout deze maar kan zijn in de hedendaagse communicatie…

Laten we starten met ‘You got him, boys!’ Heerlijk opgewarmde oorlogstaal. Alsof zijn Duitse Herders met een volgroeide fazant kwamen aandraven. Loodbolletjes onder de vleugels.
Het was al van de oorlog in Irak geleden dat we iets gelijkaardigs hoorden. “Ladies and gentlemen, we got him!”, uit de mond van Amerikaans topdiplomaat Paul Bremer, na de arrestatie van Saddam Hoessein. Neen, niet van Trump.
‘We got him!’ waren de gevleugelde woorden van de President na dat ze Osama aan flarden schoten. Hij had ook ‘Our homies shot da mothafokka!’ kunnen zeggen. Het ligt in de details.
Dezelfde details gebruikte onze Jan. Hij voegde er ‘boys’ aan toe. Jongens. Geen meisjes. Uit de kluiten gewassen ‘special agents’. Enkel Jan mag hun ‘boys’ noemen. Mocht u hetzelfde in het weekend doen op de Meir, u kon zich verwachten aan een gescheurde bilnaad en een lange periode van yoghurtvoedsel. Maar Jan kent zijn jongens.

Ah, die zweethandjes toch! De hoofdletter ‘S’ kon er niet vanaf. Toegegeven, het is ook allemaal niet meer makkelijk met die autocorrect. Eer dat je Android dat Vlaams gewauwel gewoon is, ben je Minister af bij wijze van spreken. Een kleine ‘s’ dan maar. Het komt wel empatisch over.

‘Together we can fight terrorism.’ Zekers dadde! You can say that better in English, dear Jan! Jan weet als de beste dat heel CNN, BBC, Buzzfeed en Bild zijn tweets argwanend in de gaten houden. Geen tijd voor dat Vlaams gewauwel! Onmiddellijk klare taal in het Engels! #Likeaboss
Protip: verander ‘can fight’ door ‘defeat’. Dat straalt meer vertrouwen uit. Niet kunnen Jan, maar doen!

Tussen de mentions zat er helaas een verloren gelopen ‘FedPol_Pers’. Jammer van deze 11 verloren karakters. Wat een historische tweet had kunnen worden, werd met bibberende handen in de kiem gesmoord door amateurisme. Had Jan nog kunnen afsluiten met #GonnaBeLaterHomeHoney, we hadden ons Belgisch imago kunnen opvijzelen.

Dé foto die het doet.

Minister Jan weet als geen ander een tweet te illustreren met beeldmateriaal. Dat scoort altijd. Helaas was zijn keuze niet zo gelukkig. Een mooi opgeblonken gepimpte terreinwagen met een esquadron special agents mag dan hoge ogen gooien in het republikeins Amerika, ik heb er als modale Vlaming mijn vragen bij.

Vooreerst stel ik mij vragen bij de authenticiteit. Een mens gaat er vanuit dat de ‘shoot’ plaats vond nà de arrestatie. Bloemen worden eenmaal uitgereikt aan de eindmeet. Het heeft weinig zin om het vel van de beer te verkopen voor dat hij geschoten is. Toch kan je zien aan de lichtinval dat de fotograaf zijn werk deed vóór er een vuiltje aan de lucht was. Was er vandaag trouwens sprake van zon in Brussel? Een getuige meldde mij van niet. Tenzij aan de bewuste kazerne. Ik geef Jan het voordeel van de twijfel. En mocht er toch zon zijn geweest, aan de hoek van de schaduw blijkt dat deze onmogelijk nà de actie genomen kan geweest zijn. Straffer nog; wie de kostuums van Charles Michel (Hij kwam net terug van een buitenlandse top) en de haarsnit van Jan Jambon vergelijk met de persconferentie nà de arrestatie weet wel beter. OK, ze hadden ondertussen wel van kostuum kunnen veranderen, maar dat er tegelijk een kapper van dienst werd gevonden om Jan zijn ‘coupe’ te verfijnen lijkt onwaarschijnlijk.

Ten tweede: de kadrering. Volgens mij zijn er minstens 30 beelden geshoot voor iedereen in de juiste positie zat. Allemaal kijken naar het vogeltje! En draai dat raam van kogelvrij glas nog even omlaag! Dat geeft wat meer diepte! Je moet het mij echt niet vertellen na 25 jaar communicatie. The works! Jan, nog een tip: wie met een bivakmuts op de terreinwagen gaat zitten wil echt niet nadien herkenbaar op de persconferentie komen, ook al worden ze langs achter gefotografeerd.

Het grappige aan het beeld is dat Charles Michel er in allerijl werd bijgetrokken. Geef toe: de Jan in zijn uppie was té potsierlijk. Waaruit kan ik dat afleiden? Wel, de Jan staat in het midden van de kadrage. Mocht de shoot op voorhand gepland zijn stonden ze beiden in het midden. Nu staat Jan gecentreerd en werd Charles gesommeerd om even ‘goeiendag’ te komen zeggen. Het zou me trouwens niet verwonderen mocht Charles überhaubt iets weten van Jan zijn snode plannen…

Het totaalbeeld heeft wat weg van een kruising tussen de propaganda van een bende IS-barbaren as we know it, en een conferentie van veiligheidsagenten in dienst van Donald Trump in Tanzania na een illegale leeuwenjacht. Enkel de trofee ontbreekt: een met touwen gebonden Abdeslam. Op de motorkap van de terreinwagen. Of aan de voeten van Charles en Jan. Ach ja, dat kon ook moeilijk aangezien hij op dat moment nog niet gevangen was.

PS: Ik heb het in mijn schrijfsel bewust niet over de verwijderde tweet van collega Theo Francken. Dat is een kluif waar de reguliere pers al zijn handen mee vol heeft. Heb je’m?

PPS: Dankzij collega Lien weet ik uit welke periode de foto écht komt. Thx Lien! http://sanderdewilde.photoshelter.com/image/I0000As7rpYGZ6Uc

--

--

Luk Balcer

Creatieve, lankmoedige agrariër // Schrijft, bedenkt, tekent en realiseert (zich vaak dat het ook anders kon).